Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Planet of the Vampires (Terrore nello Spazio, 1965)

 Denna något otippade produktion, en sci-fi av Mario Bava finansierad av Roger Cormans AIP-bolag, kom att bli en av genrens mest inflytelserika och den avgörande länken mellan Förbjuden värld och Alien. Stoiske Barry Sullivan leder en besättning på jakt efter fallna kamrater – de landar på en dimdränkt, till synes öde planet där en mystisk kraft häckar; en utdragen, atmosfärisk kamp för överlevnad börjar sakta men säkert utveckla sig. Under de kultiga kostymerna och den Blixt Gordon-inspirerade scenografin ryms en kuslig sci fi-skräckfilm vars konflikt (liksom i många italienska b-filmer) känns symbolisk; dekadenta krafter, världsordningar som borde vara döda, spökar och parasiterar på nuet. Paranoid, likt framta klassiker som The Thing, och med en platt serietidningstil som perfekt utnyttjar de allvarligare undertonerna, som i Prometheus, gjord över 40 år senare. Listan över filmer som inspirerats av detaljerna i denna film är lång – ändå sitter twisten i slutet som en smäck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *