Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Evigheten och en dag (Mia aioniotita kai mia mera, 1998)

Den tredje filmen i Angelopoulos trilogi om gränser; Bruno Ganz spelar en döende man som hemsöks av barndomsminnen medan han försöker hjälpa en albansk flyktingpojke. Premissen påminner en del om en av regissörens tidigare filmer, Biodlaren, och är inte lika stringent – de drömska inslagen känns också oväntat derivata, med tanke på hur nära de ligger Bergmans Smultronstället och Tarkovskijs Spegeln. Tematiskt är filmen emellertid mycket rik på symboliska minfält – visionen här är av en människa som står ensam i gränslandet mellan den inre världen och den yttre, människans fysiska ändlighet och det spöklika tillståndet efter krig. Vann Guldpalmen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *