Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Gilbert Grape (What’s Eating Gilbert Grape, 1993)

Sympatisk slice-of-life-melodram om 25-årig man (Johnny Depp) som sitter fast i en minimal småstad i Texas där han måste ta hand om sin förståndshandikappade lillebror (Leonardo DiCaprio) och hans extremt överviktiga mamma, som inte lämnat huset på sju år. Lasse Hallströms amerikanska genombrott var något av en flopp vid premiären men kom att bli oerhört populär på video; intrigen är tämligen minimal, men filmen lever på de lyhörda skådespelarna, inte minst okända Darlene Cates som mamman och DiCaprio, som blev rättvist Oscarsnominerad som nittonåring för sitt självutplånande framträdande. Jag tycker alltid att han känts som en förvuxen barnskådespelare, hela tiden lite för självmedveten och desperat, som att han anstränger sig för att blidka någon förmyndare och hela tiden hoppas på att nästa roll ska vara den där de blir nöjda för gott. Men det visar sig att han kanske var en sådan barntalang som peakade tidigt (här) och sedan fortsatte jaga samma drake.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *