Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Mean Girls (2004)

00-talets definitiva high school-film; Lindsay Lohan spelar hemskolad tjej som växt upp i Afrika och därför är fisk på land när hon börjar på ”vanligt” amerikanskt high school. Hon blir kompis med ett par outsiders som får henne att spionera på skolans dryga ”alfatjejer” men undercoverjobbet stiger henne åt huvudet efter ett tag. Manuset (av Tina Fey, som också spelar den ständigt lagom roade matteläraren) är bra på att pricka in smarta detaljer och trovärdiga dialoger och mindre bra på att ta vara på tematiken eller konflikterna; intrigen blir lite ryckig efter ett tag och man önskar att filmen fått sluta på stora känslor istället för en mjäkig epilog. Filmen fungerar tämligen  strålande ändå, tack vare dialogerna, den karismatiska ensemblen och proffsigt ton- och rytmarbete från regissören Mark Waters. Byggd på en bok med den förhoppningsvis självförklarande titeln ” Queen Bees and Wannabes: Helping Your Daughter Survive Cliques, Gossip, Boyfriends, and Other Realities of Adolescence”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *