Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

That Thing You Do! (1996)

En väldigt underskattad film. Det är nästan inte rättvist att kalla det för en bagatell, för den är så himla välgjord, men OK. Tom Hanks regidebut handlar om ett par aningslösa ungdomar i en småstad som bildar en popgrupp i sviterna av Beatlemania på 60-talet och genast får hit! Frågan är hur länge berömmelsen håller… Hanks skrev även manuset här och det är en gedigen film; subtil och personlig på alla sätt. Storyn hade lika gärna kunnat vara en hygglig TV-film men materialet lyfter på grund av Hanks skickliga dialoger, hans lyhörda regi och detaljrikedomen vad gäller tid och plats. Detta är en smått sublim film om hur overklig berömmelse ter sig, hur den till stor del handlar om slumpen och att det viktigaste är att vara sig själv. Filmen saknar svärtan eller djupet från en film som Sista natten med gänget, men det är en övertygande melodram som inte är så himla långt därifrån. Klämmig musik också… som Hanks var med och skrev. One from the heart, detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *