Nils Holgerssons underbara resa (1962)

Denna påkostade filmatisering av Selma Lagerlöfs skolboksklassiker väckte den nationalistiska ådran i tidens hyllande kritiker. En kritiker i Svenska dagbladet kasserade ”alla nya vågor från öst och väst” för nu fick man äntligen se pysslingen flyga på gässen över den svenska himlen! Ja fuck you Godard, här har vi en film om en kille på en fågel.

Det är en torftig filmatisering, både som berättelse men även som geografilektion, som i princip bara består av flygfoto i widescreen (det blågula Agascope). Men effekten är ändå märklig och slående; Sverige år 1962, sett från ovan, är i denna film sparad som i malpåse; som dokumentär skapelse är filmen imponerande (och det var mer eller mindre som dokumentär den blev hyllad).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *