Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

The Queen of Sheba’s Pearls (2004)

Efter två Liza Marklund-blockbusters återvände Colin Nutley till Engggggggland (ja, håll käkarna spända där ett tag) för den här röriga 40-talssåpan. Helena Bergström spelar kvinna som dör i kriget och lämnar efter sig en pojke som växer upp på lantligt gods (en sådan där ståtlig, engelsk residens där en massa släktingar bor, alla helt omöjliga att hålla isär); några år senare dyker moderns exakta dubbelgångare upp. Är det mamman som är tillbaka från graven?

Nej! För det skulle kräva en story, och Colin Nutley bryr sig inte om sådana elitistiska koncept.

Cirka 40 minuter in i filmen avslöjas det att kvinnan i själva verket är den döda kvinnans tvillingsyster och de föddes utom äktenskapet och så vidare. Man ska ha anat detta eftersom den första Mrs. Nutley talade perfekt engelska och den andra har en svensk brytning (egentligen låter Helena Bergström exakt likadant i båda rollerna, men gudarna ska veta att filmen inte förändras bara för att vi skriker eller kastar saker på skärmen).

Så hela upplägget är ett villospår. Resten av filmen är en typisk svensk affär; en rad montage och utdragna dialogscener som bara då och då antyder att filmen handlar om något. Det fortsätter och fortsätter, och även om filmen strävar efter David Lean är det inte bättre än en rad ”Hem till gården”-avsnitt. Men även i en TV-såpa vet manusförfattare hur man skapar storylines. I Nutleys filmer, och i synnerhet den här, har man en konstant känsla av att man precis har slagit på TV:n och hamnat mitt i filmen. Karaktärer dyker upp oannonserade, konflikter löses utan att man fattat att de existerade i första hand, alla agerar som om något riktigt dramatiskt pågår och man sitter där som ett skåp. I slutet har filmen magen att visa oss scener från början (som vi redan har glömt) som om vi har sett något med en början, mitt och ett slut. Filmen avslutas med flygbilder av bergstoppar, som om vi tittar på Sagan om ringen, parallellklippt med den romantiska bilden av ett exploderande Spitfireplan. Vem flög i det? Helena Bergströms mamma? Var hon med i RAF? RIP vem, vad, hur… vem vet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *