Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

The Power of the Dog (2021)

Lågmäld och subtil westernmelodram byggd på Thomas Savages roman. Benedict Cumberbatch spelar högst osympatisk cowboy vars tystlåtne bror (Jessie Plemmons) gifter sig med änka (Kirsten Dunst) vars tafatta son (Kodi Smit-McPhee) i sin tur börjar intressera sig för Cumberbatch, som har en viss hemlighet i bakfickan. En känslig berättelse, typisk för regissören Jane Campion, om människors behov av närhet, med en lite mer mordisk twist mot slutet. Varje scen är noggrant övervägd och atmosfären skapar ett närvarande som i sin tur bildar en filmupplevelse. Den typen av välgjort drama man inte är bortskämd med idag, även om man kan tycka att berättelsen i sig inte är speciellt komplex. Cumberbatch tar huvudfokuset, men hela ensemblen är stark. Campion vann en välförtjänt Oscar för bästa regi.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *