Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Dödligt protokoll (Q & A, 1990)

Överkokt Lumetfilm om en rättrådig ung åklagarassistent (Timothy Hutton) vars första jobb ska vara en rutinundersökning – istället visar det sig att händelsen han undersöker är toppen på ett isberg av korruption. Nick Nolte är vedervärdig korrupt snut, Armand Assante är sympatisk knarkbaron, han i sin tur gift med kvinna (Jenny Lumet), som Huttons huvudperson har ett förflutet med. Regissören är som vanligt intresserad av att reflektera fördomar och USA:s rasistiska kultur; dialogerna är därför ofta laddade och skådespelarna väldigt närvarande. Halvvägs in i filmen börjar den belamrade intrigen tyvärr bli påtagligt ointressant; som thriller blir filmen tung och utdragen och det går även ut över tematiken – där man i början tyckte att karaktärerna kändes mångfasetterade känns de i slutet som underförklarade klichéer. Filmen är knappast usel, tack vare sina isolerade kvalitéer, men helheten är svår att rekommendera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *