Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Quinn den store (The Mighty Quinn, 1989)

Minst sagt avslappnad karibisk neonoir med en ung Denzel Washington som polischef på solig ö. Han tar sig an ett mord som ingen vill att han ska lösa, och vändorna är ungefär desamma som de brukar vara. Det fina med denna film är inte det underutvecklade mysteriet utan den välgjorda framställningen; det är en ledig film som lyckas vara charmig, vemodig, allvarlig och rolig på samma gång. Washington tar ut hela registret i huvudrollen, den första där man märker att han är en stjärna; soldränkta miljöer skadar inte heller. En bagatell, men en stark och smått unik sådan; hela filmen känns som en enda stor mandarin. Titeln och huvudpersonen bygger på en Bob Dylan-låt som handlade om en eskimå!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *