Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Ödets nyck (Przypadek, 1987)

Fascinerande, tidig Kieslowskifilm; gjord 1981 men förbjuden av de polska kommunisterna och inte visad förrän 1987. Handlar om en ung läkarstudent som i början av filmen springer för att hinna med ett tåg. Tre scenarion följer – i det ena hinner han med tåget, i de två andra missar han det – och utifrån denna till synes banala slump blir hans liv helt annorlunda. Den spännande premissen är på sätt och vis ironisk, för oavsett vad som händer i ens liv så finns inga genvägar till lycka, särskilt inte i ett övervakningssamhälle. Samtidigt visar Kieslowski en oändlig ömhet gentemot människans litenhet – kärlek, politik och religion förblir relativa ting och det enda definitiva är de val vi gör. Filmen är lite rå och ofokuserad, särskilt om man jämför med filmerna Kieslowski skulle göra med manusförfattaren Krzysztof Piesiewicz (med start i Det nakna ansiktet, efter denna), men mycket är subtilt rörande. Den oklippta versionen av denna film visades inte förrän på 90-talet. Versionen som släpptes 1987 var censurerad av polska censuren ner till 113 min och den kan fortfarande dyka upp på DVD och streaming

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *