Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Förbannelsens hus (The House of the Seven Gables, 1940)

Livlig, totalt underskattad typ av gotisk såpa om en fejd mellan två bröder (härligt styvkorkade George Sanders och lika härligt hetlevrade Vincent Price) kring deras släkts olycksförföljda gamla hus, som sägs lida av en förbannelse. Onda Sanders tror det finns guld i väggarna, bokstavligt talat, medan rättrådiga Price vill sälja det. Konflikten tar oväntade turer. Konstant oförutsägbar, driven av perfekt överspelande skådespelare som gestaltar härligt orubbliga rollfigurer; ingen kan som Sanders möta vilken situation som helst med ett höjt ögonbryn, och ingen kan böja sig bakåt och skratta sadistiskt som Price. Som prick över i har filmen en touch av det makabra, och man känner igen den Vincent Price som kom att bli stapelvara i gamla Hammer/AIP-filmer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *