Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Der Hund von Baskervilles (1937)

Den tredje tyska Baskervilles Hund-filmen är den som nazisterna godkände. Det är en ganska stram och inte särskilt munter version, som man kanske kan gissa. Tydligen var det också en av två filmer de hittade i Hitlers bunker. Den andra var en annan tysk Holmes-film, Den falske Sherlock Holmes (båda 1937). Snacka om desert island-picks.

Romanen har bearbetats ganska rimligt här, särskilt nämnvärd är den tekniska uppdateringen. I den här versionen har vi telefoner, och det finns en grinig kvinna som arbetar som operatör i en stuga ute på heden. Detta förändrar en del av intrigen men inget av berättelsen. På det stora hela taget är filmen inte så pjåkig; den har en rustik utomhuskvalitet som saknas i Universal-klassikern som gjordes två år senare, och ensemblen är för det mesta bra. Jag har aldrig hört Fritz Rasp tala förut (han spelade Stapleton i 1929 års version, här spelar han Barrymore, butlern) och naturligtvis är hans röst lite pipig och läskig, precis som man kan tänka sig utifrån hur läbbig han ser ut.

Filmen hålls tillbaka av sitt tröga lunk, och en övergripande brist på beslutsamhet. Den visar en grundläggande brist på intresse för sitt eget mysterium: det läggs inte mycket tid på huren och varen, kort sagt. Vi får därför en film som huvudsakligen bara tuffar på mellan tröga scener av schablondialog som håller en sorts ånga ”oppe” men inte så mycket annat. Jag känner igen detta från tidens svenska melodramer; det finns en upptakt, en final och däremellan ingenting.

Det kan också vara lätt att förväxla att se fokuserad ut med att se uttråkad ut. Bruno Güttner (tydligen hans enda filmroll) svajar omkring på denna linje i rollen som Holmes. Kanske är det inte rättvist att lägga hela filmen på hans axlar, vi pratar om en film som i slutändan är gjord för Goebbles, men ändå… han kunde åtminstone ha hittat användningen av ett låtsasskägg eller två.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *