Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Freefall (1994)

Freefall är en oväntat trevlig äventyrshistoria från 90-talet med ganska imponerande produktionsvärden för en film med Eric Roberts och Jeff Fahey som släpptes direkt på video. Jag höll på att fråga mig själv varför detta aldrig gick på bio, men jag har redan svarat på min egen fråga (ingen skulle sätta en Eric Roberts/Jeff Fahey-joint någon annanstans än på videohyllorna). Handlingen påminner om en gammal Fritz Lang-stänkare; det börjar i romanskt territorium, när den nyförlovade fotografen (Pamela Gidley) hamnar i Afrika och får till det med grovhuggen äventyrare (Roberts). Detta är inte upptakten till ett Den vilda jakten på stenen-scenario utan en svindlande knasig spionhistoria. Fritz Lang brukade i USA göra filmer som var så löshängande vad gäller ton och reson att det nästan blev godtyckligt, men bara nästan. Hans filmer blev ljuvliga på grund av en genuin förståelse för hur troper, drömsk fantasi och sexappeal fungerar. Med sina blaffiga klyschor, de ostiga skådespelarna och de helt osammanhängande vändningarna, ihop med fina miljöer (detta spelades in delvis i Sydafrika och Venezuela) gör Freefall mycket av samma sak. Den är kanske inte tillräckligt bra för att kasta på folk, men jag skulle nog kunna se den fem gånger till. En Blu-Ray skulle vara välkommen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *