Quo Vadis (1951)

Ibland känns det som att Hollywoods gigantiska 50- och 60-talsproduktioner bara blivit ihågkomna för de stora katastroferna (som Cleopatra, mest berömt, eller den fantastiska Romarrikets fall) medan man glömmer att dessa filmer också var mycket populära under en tid. MGM:s mammut Quo Vadis från 1951 var den som startade epostrenden som hade legat i dvala sedan 1920-talet. Det var en stor hit som banade väg, särskilt för De tio budorden och Ben-Hur. Peter Ustinov tar i från tårna i rollen som Nero, ylandes med harpan ovan hans brinnande Rom, vars lågor kastar symboliskt kaos över den taggiga kärleksaffären mellan den grova centurionen Richard Taylor och den ständigt lika hemsökande Deborah Kerr, som spelar from, kristen sektmedlem. Louis B. Mayer gillade det inte, men efter andra världskriget är de kristna här speglade med judarna som det åtalade folket, terroriserade av en tyrannisk diktator.

Filmen lyckas inte riktigt hålla detta (eller något) fokus, som om historien är för komplex och intressant för den gigantiska produktionen; det är som om det försöker fånga myror med en jättes fingrar. Kärlekshistorien biter inte riktigt och Taylor, Kerr, Ustinov och den fenomenale Leo Genn (som spelar Neros cyniska rådgivare Petronius) är så olika varandra att de oundvikligen känns åtskilda, var och en lever i sin egen film.

Trots dessa brister är filmen väl värd att se, särskilt för dem som tycker om att veta vad de ska göra de kommande tre timmarna. Även om det mänskliga dramat inte är helt sammanhängande, är separata scener utmärkta och själva produktionen är verkligen fantastisk, även med dessa mastodontstandarder; den minutiösa Miklós Rózsa-musiken, scenografin, statisterna, kostymerna, dansnumren, bakgrundsmålningarna, det hela är otroligt överdrivet och totalt sömlöst; ofta ser vi andreregissörens enorma arbete pågå i bakgrunden som om det bara var vanlig tisdagstrafik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *