Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Nattens brigad (Dark Command, 1940)

Detta är en riktigt livlig westernsåpa där John Wayne spelar ung Texaskarl som blir lagman i Kansas medan hans rival – den mycket mer beläste läraren Walter Pidgeon – går över till den mörka sidan och blir laglös vigilant, en sorts skurk-Zorro. Deras rivalitet sker i rättssalen såväl som ute på fältet och kring bankirdottern Claire Trevor – sedan drar inbördeskriget igång! Man har aldrig tråkigt med den här mångfasetterade filmen, som i sina bästa stunder blir en liten studie i konstruktiv och destruktiv populism. Regissören Raoul Walsh var dock för mycket rajtantajtan för att göra detta till något särskilt djupt och filmen blir också lite för lättköpt och ryckig för att riktigt nå fram med alla sina intressanta idéer. Men det är ändå en minnesvärd film och även en som känns ovanligt modern i jämförelse med andra historiska skildringar gjorda på 1940-talet – jag tycker saker här går igen i Star Wars (med Trevor och Pidgeon som prototyper för Ani och Padme på lavaplaneten Mustafar) och definitivt Django Unchained, med Gabby Hayes glada tandläkarmecenat och en final omkring ett tillknäppt middagsbord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *