Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

En västerns riddersman (The Westerner, 1940)

Walter Brennan fick en tredje Oscar för rollen som den mytomspunne Roy Bean, en så kallad ”fredsdomare” som i 1800-talets Texas ska ha haft en egen rättssal i sin saloon; denna ”legend” bygger på myten att han var en hängdomare som beordrade avrättningar till höger och vänster. Gary Cooper spelar vagabond som försöker medla mellan Beans cowboys och nybyggarna, som han är i hatisk konflikt med. En välgjord film, attraktivt gjord av William Wyler på alla sätt, med lysande skådespelare. Lite ojämn, främst på grund av hur den daltar med Bean och vill ha honom till lika delar vidrig, älskvärd och komisk, men i sina bästa stunder är det en intressant, ganska nyansrik film om maktgalenhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *