Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Old School (2003)

Det verkar som om Todd Phillips alltid har haft någon form av puls på något slags kollektivt medvetande. Old School är inte en särskilt minnesvärd film men den är ändå före sin tid. Det känns inte alls som en film från 2003. Det har förmodligen att göra med att Phillips var en av de som formade amerikanska komediers framtid med Baksmällan några år senare; Old School är helt klart en prototyp. Bortsett från Judd Apatows filmer kan nog Phillips vara den mest inflytelserika jokern i leken faktiskt. Det lustiga är att Phillips efterhand kom att göra Joker. Det väcker frågan hur mycket av den våldsamma Travis Bickle-psykologin som finns lagrad latent i de här ”dudebro”-komedierna. Skämtet är att de går igenom en medelålderskris, men i efterhand kan man se spåren av verkligt våld och tragedi, både upplevt och kommande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *