Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Edison, uppfinnaren (Edison, The Man, 1940)

Stabil biopic, uppföljare till Unge Edison, med Spencer Tracy sedvanligt perfekt i rollen som Thomas Edison. Filmen skildrar hans vedermödor i en flashback, fokuserar på hans tidiga arbetsliv, fonografen och glödlampan. Trots att den typiskt trolliga svenska titeln går tvärtemot originaltiteln så är den mer adekvat – vi får mer av uppfinnaren Edison än vad vi får av ”mannen”. Faktiskt så får vi Tesla och bröderna Lumière också, med tanke på att filmen vill ha det till att Edison uppfann allt mellan himmel och gjord. Inga överraskningar, å andra sidan, men skapligt välgjort. Behållningen är Tracy som verkligen bär varje scen på ett formidabelt sätt. Filmen borde vara medioker men han får den att kännas som en klassiker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *