Storm över Asien (Potomok Čingis-chana, 1928)

Pudovkins tredje, efter En moder och S:t Petersburgs sista dagar, utspelar sig i Centralasien och handlar om mongolsk pälsjägare som blir utfryst från sin by efter bråk med europeisk handelsman. Han blir rysk partisan och slåss mot brittiska imperiet, som försöker civilisera honom när det visar sig att han är släkt i nedstigande led från Djingis khan. En ovanligt karaktärsdriven film för att vara ett Sovjetiskt epos, lyhörd och välspelad, även om filmens struktur är bekant. Det är lätt att läsa in lyriska och romantiska tolkningar av huvudpersonen, men de läsningarna härstammar ironiskt nog från amerikanska filmer (Pudovikin har ibland kallats för Sovjets Griffith och den här filmen kan vara en av de orsakerna). Många fantastiska scener, inspelade på verkliga platser, och ett par dokumentära inslag som visar autentiska buddhistiska festspel. Filmen hedrar och skildrar mongolsk kultur med styrka och självständighet (avsikten var nämligen att inrätta en marionettregim i Mongoliet) även om den är lite i längsta laget och inte riktigt så dynamisk som det först verkar. Manus av Osip Brik efter en roman av Ivan Novoksonov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *