Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Blind Side (1993)

Rebecca De Mornay och Ron Silver spelar par som kör på en polis i Mexiko för att sedan återvända hem som om det som händer i Mexiko stannar där. Rutger Hauer vet vad de gjorde förra helgen, tyvärr, när han dyker upp på jakt efter ett ”jobb”. Skådespelarna jobbar hårt med det svaga materialet – De Mornay och Silver är ett ganska bra team och de drar det tyngsta lasset medan Hauer är på plats som en clown på ett barnkalas, redo att göra samma schtick en gång till. Manuset är och förblir ett förvirrat och ogenomarbetat Cape Fear-plagiat, tyvärr, och det ska inte komma som någon överraskning. Blind Side är egentligen en TV-film som hade biopremiär här och var, bland annat i Sverige.

Vilket är synd, eftersom filmen här och där avslöjar att den skulle kunna vara smartare än de flesta yuppiethrillers från 90-talet, där paret är en duo fårskallar som går omkring och blir överväldigande av allt som händer dem. Blind Side förstår poängen med att förödmjuka sina huvudpersoner, och att det är detta som ger sådana här filmer en intensiv, sadomasochistisk nerv, men den förstår också tjusningen i att heja på yuppiesarna och få en att hata den läskiga holländaren, trots att han borde vara mer relaterbar för oss än det pengaräknande paret. Det är inte politiskt korrekt, men det är kul. Synd att filmen aldrig riktigt hade på kartan att utforska de här energierna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *