Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Smekmånaden (Just Married, 2003)


Jag älskade att gå igenom 2002 under 2022, men jag tvivlar allvarligt på att jag kommer att ägna lika mycket uppmärksamhet åt 2003 under 2023. Det är bara inte samma sak. 2003 är alldeles för Just Married, det vill säga filmer som jag aldrig sett eftersom det inte fanns någon fördel med mina tvivel.

20 år senare är jag mycket mer öppen för en sådan här film, men jag måste hålla med om vad mitt sjuttonåriga jag än skulle ha sagt om den. Det är en sådan där film som missar sitt eget tåg. Det är egentligen inte en film om en smekmånad som går fel; det är en berättelse om en vardaglig snubbe som blir kär i en småknasig rikemansdotter och vice versa. De blir kära, trots sina kulturella skillnader (även om jag inte är säker på varför) men upptäcker att de är hemsökta och förföljda av sin klasskillnad.

En hel film kunde ha gjorts utifrån den här premissen!

Istället fick vi Just Married, en film där karaktärer vandrar från det ena påhittade ”scenariot” till det andra och byter personligheter från en scen till nästa så att man aldrig får grepp om konflikten. Inget speciellt upprörande händer egentligen heller, så hela ”katastrofen” är ljummen. När paret klättrar på väggarna för att de hatar varandra så mycket så har man ingen aning om varför. Aston Kutcher och Brittany Murphy är/var sympatiska skådespelare och de hade kunnat rädda filmen. Men de har lite för roligt och tar inte materialet på allvar. Förståeligt, å andra sidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *