Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Doktor Ehrlich (Dr. Ehrlich’s Magic Bullet, 1940)


Torr men hedervärd biopic om den tyske forskaren som trotsade tidens tabu och sökte efter ett bestående botemedel mot syfilis. Bara att säga ordet var tabu, även när filmen kom, vilket understryks i en scen runt ett förnämt middagsbord; det är en sådan där lustig scen där folk reagerar på saker – precis den typ av scen man brukade använda i gamla Läkerol-reklamer. Vafals! Vem? Vad?

Humor skapad av tidens tand är bättre än ingen humor alls. Liksom moderna filmer i samma stuk är detta en överlag välgjord, väl avvägd film, men speciellt överraskande är den aldrig. Vi får se Ehrlichs karriär från nobel läkare till tapper världsförbättrare. Han gestaltas utmärkt av en skäggig Edward G. Robinson, som går mot sin typiska roll.

Det enda något överraskande med filmen är att den verkligen är intresserad av alla vetenskapliga detaljer kring den gode doktorns forskning. Det är mycket prat om mikrober och atomkärnor, som om vi skulle förstå något av det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *