Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

The Green Knight (2021)


Stämningsfull, ojämn riddarhistoria, en typ av kontramyt, byggd på en dikt från 1300-talet om ung man som kung Arthur skickar på ett äventyr, trots att han saknar några som helst ridderliga drag. Det blir en överdrivet mystisk och kryptisk resa, där i stort sett ingenting förklaras eller leder någonstans, även om David Lowerys hängivelse till att det här ska vara en ”upplevelse” är stor. Filmens texturer är perfekta, det är en film med känsla och själ, men motivationen bakom filmen är krånglig och leder till scener som kryllar av långsökt och oförklarad symbolik, som om Lowery försöker undvika sig fram, rädd för att behöva stå för något han gör. Det är en delvis imponerande film, men när den är över har inte mycket hänt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *