Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Glass Onion: A Knives Out Mystery (2022)


Jag har längtat efter att Rian Johnson ska göra en film som han verkligen verkar vilja göra, och Glass Onion är äntligen den filmen. Det är en deckare, inte en anti-deckare (som första filmen, och som The Last Jedi var anti-Star Wars, Looper anti-tidsresande, osv). Craig är varm i kläderna som sydstatsdetektiven Benoit Blanc, här bjuden till en grekisk ö där odräglig miljardär á la Elon Musk (Edward Norton) ska utsätta sig själv för ett ”mord” som gästerna (en korrupt politiker, en korrupt vetenskapsman, ett mordiskt ex och ett gäng odrägliga influencers) ska försöka lösa. Såklart visar det sig att det finns allvar under ytan på leken och twistarna kommer snart i ett zick-zackande pärlband. Liksom förra filmen är denna förvisso långsökt, för lång och överdrivet meningslös, men Johnson har läst på och gjort en hederlig gammal pusseldeckare här, om än så modernt som det går, och det finns en finurlig självironi i satiren; till skillnad från föregångarens skenheliga klassromantik är uppföljarens frifräsare mycket mer genomlevda och relevanta. Tack, Rian Johnson, för att du äntligen slappnat av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *