Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Den stillsamme amerikanen (The Quiet American, 2002)


Phillip Noyce har gjort ett par hyggligt underskattade actionfilmer men här – när han ger sig på den andra filmatiseringen av Graham Greenes roman om spioneri och kärlek i upptakten till Vietnamkriget – hittar han ingenting kul att göra. Michael Caine spelar reporter i Vietnam år 1952 som har en relation med vietnamesisk ung kvinna – han bekantar sig med läkaren Brendan Fraser, som inte är den han utger sig för att vara, men som också börjar intressera sig för kvinnan. Fotot av Christopher Doyle gör detta till en läcker och följsam film som alltid nästan verkar vara på väg någonstans – Noyce understryker emellertid för lite, gör ingenting intressant med skådespelarna och hittar ingen framåtrörelse åt filmen, som hela tiden trampar vatten och går i cirklar. Det hela är rätt dött, med andra ord. Särskilt synd med tanke på skådespelarna. Caine är redo att göra något, för en gångs skull, och Fraser har äntligen chansen att zona in i sin sårbara intensitet. Men Caine mest Cainar sig medan han tänker på annat och Fraser kommer aldrig in i filmen. Det är ett tjusigt stillastående, som att titta på eldflugor i 100 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *