Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Unga kvinnor (Little Women, 2019)


Eftersom vi inte kan ha för roligt nuförtiden så drivs Gerwigs version av Alcott-klassikern av moderna känslor. Detta är såklart förståeligt (vi kanske är nostalgiska över 1980-talet… men 1880-talet?) speciellt eftersom de tidigare versionerna har varit rosiga nog (och även om de alla är bra, är de alla på samma sätt hämmade av en kvävande känsla av prestige, som om varje scen är gjord av kristallglas som kan gå sönder om det minsta inte gör ”rättvisa” åt romanen). 2019 års version är inte överdrivet seriös, men säkerligen mer nykter och självkontrollerad, angelägen om att presentera sig själv på ett sätt som kommer att framstå som professionellt och intellektuellt sunt; allt detta fångas perfekt i Saorsie Ronans stränga prestation; hon gör Jo till en karaktär som kräver 2000-talets agerande i en 1800-talsmiljö, och frågar indirekt hur mycket som har förändrats sedan dess; Jos mentalitet härskar över filmen, och de andra systrarna hamnar ofta tysta eller i skymundan (lägg märke till hur filmen vill att Beths öde är över förr snarare än senare) och det är inte förvånande att filmen utvecklas till en biopic i förklädnad. Det slutar mer som en En Kvinna Klarade Allt-berättelse än en Systrar Klarar Sig Alltid-berättelse, som om världen gått vidare från alla kollektiva idéer och individualismen mer och mer blivit en naturlig reflex, det enda ”vi” (dvs var och en) känner oss bekväma med. Filmen är dock konsekvent gjord och den är, precis som Gillian Armstrongs film från 1994, minutiöst välgjord och exceptionellt välspelad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *