Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Änglar över Broadway (Angels Over Broadway, 1940)


Constance Worth. Manusförfattaren och regissören Ben Hecht hade en kompulsiv ådra, inte minst vad gäller dialoger, och det märks i denna underskattade historia som utspelar sig en regnig natt på Broadway. Olycklig affärsman (Frank Qualen) har förskingrat 3.000 dollar och vill ta livet av sig – istället ramlar han in i alkoholiserad pjäsförfattare (Thomas Mitchell) som bestämmer sig för att hjälpa honom tillsammans med en självisk lurendrejare (Douglas Fairbanks Jr) och en naiv prostituerad (Rita Hayworth). Bättre sällskap kan man ha, men kanske det finns en nåd också för luggslitna själar. Hecht hade en omisskännerlig stil som förutom lyriska haranger i manuset rymde både romantik och fatalism; Mitchell får särskilt breda ut sig i den här fängslande och tragikomiska filmen, som handlar om goda hjärtan och cyniska sinnen. Upplösningen är inte lika stark som den fascinerande upptakten, men det är fortfarande en sevärd film som var före sin tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *