Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Vem var Dracula? (1974)


Dokumentär om Dracula med Christopher Lee som berättare – en bit svensk kultfilmshistoria, eftersom denna sjaviga skapelse från början var en svensk dokumentär gjord för TV (då med berättarröst av Tor Isedal). Filmen går igenom Bram Stokers liv, transylvanska sägner, den rumänske prins Vlad och historien om Dracula på film. Åtminstone hälften är rena påhitten, men filmen är charmig på ett gammalt knarrigt sätt. Solveig Andersson är med, okrediterad, som ett av grevens offer.

Regissören Calvin Floyd regisserade även den undermåliga Victor Frankenstein med Leon Vitali i huvudrollen. Där spelar Per Oscarsson monstret (i en scen har han ihjäl Emil i Lönneberga!) Vem var Dracula? (över)använder samma adagio av Bartók som Kubrick skulle använda i The Shining så min gissning är att Kubrick fick idén att använda musiken från Vem var Dracula? 

Kul tanke!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *