Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Invasion från Mars (It Came From Outer Space, 1953)


Jack Arnold gjorde många intressanta monsterfilmer på 50-talet, ofta med Richard Carlson i huvudrollen, och detta är ett till exempel. Det är en otypiskt lågmäld historia där astronom (Carlson) undersöker ett kraschat rymdskepp… som visar sig bebott av oväntat rimliga besökare.

Till skillnad från de flesta av sitt slag så är denna mer suggestiv än skräckinjagande, och den handlar mest om pacifism och fascinationen för rymden. Inskränkta bybor är intrigens största antagonister. Budskapet är att vi måste våga ha fred som målsättning även när det ser ut som att krig är en möjlighet; vi riskerar våra liv i vilket fall som helst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *