Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Nattexpress (Night Train to Munich, 1940)


Carol Reeds långfilmsdebut; en solid spionthriller gjord just när kriget stod vid Storbritanniens port. Börjar i Tjeckoslovakien året innan krigsutbrottet; Margaret Lockwood dras in i en härva via de båda dubbelspionerna Rex Harrison och Paul Henreid. Spänningen är av den sakliga sorten, åtminstone fram till sista tredjedelen då det blir rätt bra fart på det hela, särskilt eftersom Basil Radford och Naunton Wayne återvänder som Charters och Caldicott från den i övrigt orelaterade En dam försvinner (där Lockwood också hade huvudrollen). Filmen tål inga jämförelser med Hitchcock, men det är en välgjord och engagerande film från denna era.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *