Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Lida (Misery, 1990)


Kathy Bates vann en välförtjänt Oscar för den tämligen odödliga rollen Annie Wilkes, den fd sjuksköterskan som tar hand om författaren James Caan när denne kör av vägen efter en plötslig snöstorm. Hon är hans största fan. Haken? Hon är skvatt galen. Byggd på boken av Stephen King, som han menade skrev sig själv – han hade träffat så många labila fans med så många mordiska invändningar att det inte var svårt; lustigt nog finns det i Annie Wilkes en profetia om vår tids rabiata nätkultur och fundamentalistiska kulturkonsumenter som håller sina favoritberättelser som gisslan inför sig själva. Rob Reiners film är välgjord och spännande – även om den aldrig riktigt känns som något mer än en ovanligt bra TV-film – och själva intrigen störs av Stephen Kings bristande intresse för psykologi; när folk är galna i Kingland är de bara ”galna” och kan bete sig lite hursomhelst, även när vi ska förstå att de har någon form av underliggande patologi som borde innebära… ja, lite regler, tamejtusan! Det hänger ju inte ihop!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *