Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Baskervilles hund (Der Hund von Baskervilles, 1929)


Denna tyska stumfilmsversion av Doyles klassiska Sherlock Holmes-berättelse har oväntat realistiska ambitioner; manuset följer romanen ganska troget och trots gotiska miljöer och franskt yviga kamerarörelser förlitar sig filmen på tillgångarna i bild snarare än på effekter. Carlyle Blackwell och George Seroff är ganska odrägliga som Holmes och Watson, men det är kul att se Fritz Rasp som den uppenbart suspekte Mr. Stapleton. Länge ansågs denna vara förlorad, men 2009 hittades en print i källaren av en polsk kyrka. Delar av filmen saknas fortfarande och ersätts med illustrerade förklaringar. Den restaurerade versionen går 65 min, originalet låg på ca 76.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *