Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Elvis (2022)


Äntligen en ny film av Baz Luhrmann som fungerar – det var verkligen länge sedan – och föga förvånande är det en musikalisk historia. Kanske Bazmania helt enkelt inte funkar utan musik? Jag kan inte säga att Elvis är särskilt välbalanserad i narrativa termer, och inte heller är den särskilt fokuserad i sina teman (är det ens en tragedi eller en glorifiering?) men vår eviga out-of-body-relation till musik är mystisk (och kreativitet i sig är faktiskt ett totalt mysterium) och med sin (fortfarande fantastiska) talang för filmmekanik, utnyttjar Luhrmann det mysteriet för allt det är värt. Han rider på bilderna, han låter Austin Butler smälta in i filmen. Han drämmer till med en Tom Hanks i fatsuit, spelandes Mefistoteles genom en Armin Mueller-Stahl-imiatation. Luhrmanns talang för komposition och tempo är så säregen att Hanks här inte behöver vara ”bra” i någon konventionell mening. En figur som hämtad ur Svampbob Fyrkant passar på något sätt perfekt i den stora bilden som stänks ut på skärmen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *