Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Slaghöken (The Sea Hawk, 1940)


Den här filmen – fenomenalt underhållande med Errol Flynn – fick mig att känna mig som C-3PO när han säger ”Wooooonderful!” Flynn spelar piratledare i 1500-talets England som är den ende som inser att den spanska armadan kommer att invadera. Det innebär trubbel med surmulna skurkar och huvudvärk för drottning Elizabeth (Flora Robson) medan två timmar går upp i rök. Utstuderade bataljer till sjöss, riviga dueller, utmärkta skådespelare, förförisk musik av Erich Wolfgang Korngold (senare imiterad av John Williams i många filmer av Lucas och Spielberg), fagert fotad, finfint klippt, hela faderullan. Har trots titeln inget att göra med stumfilmen från 1924, som var baserad på en roman av Rafael Sabatini

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *