Piratskeppet (Captain Caution, 1940)


Godtagbart matinéäventyr som utspelar sig 1812 – strama kaptensdottern Louise Platt tar över besättningen när hennes far dödas. Hon blir besatt av att hämnas på engelsmännen men är i hemlighet bara arg på hennes präktige gemål (Victor Mature) som hon försöker göra svartsjuk genom en flört med suspekta fd slavhandlaren Bruce Cabot. Det finns en intressant film här någonstans, om maktspel i krig och mellan kön, och en skeppslast fina karaktärsskådespelare bäddar också för att det ska bli underhållande spektakel. Ändå tuffar filmen mest på och till syvende och sist är det trista kärleksparet Mature och Platt ett par ankare som tynger ner hela filmen. Alan Ladd är dock fin i ett par scener, han spelar eldig rebell, och det är fint att se skåningen Sven Hugo Borg lära besättningen sjunga ”ritsch ratsch filobom”. Men roligare än så blir det inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *