Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Blue Crush (2002)


Den här filmen vann sakta men säkert över mig på sin sida. Det är en sentimental young adult-film men den spelar sina Rocky-kort helt rätt. Handlar om begåvad ung surfare (Kate Bosworth) med småtrassig tillvaro – hon är föräldralös och måste ta hand om sin struliga lillasyster, hon måste slita som städerska på ett stökigt hotell och när en stor tävling närmar sig och slits hon mellan sina två bästisar och en snygg kille som råkar checka in. Klichéstory hämtad ur vilken flickbok som helst, men gammal kärlek rostar inte; det är svårt att inte gilla huvudpersonen och skådespelarna, särskilt Bosworth, hjälper att dra det hela i hamn. Till skillnad från många andra sådana här filmer lever inte karaktärerna i oförklarad lyx – det där som i amerikansk film kallas ”medelklass”, fastän folk bor i palats och inte verkar ha riktiga jobb att gå till – huvudpersonen är i grund och botten föräldralös och måste jonglera ett krävande 9-till-5-jobb samtidigt som hon försöker se till att hennes rastlösa lillasyster inte går vilse. Klyftan mellan hennes BFFs och Mr Nice Guy Hunkypants känns också överraskande trovärdig. Det är en blygsam men helt tydlig liten karaktärsstudie. Och den gör inga stora krusiduller av det hela heller. Det är inte en film som försöker vinna över en med syntetiskt smör. Det är en film som andas, känner och tror på de som ska se den. Perfekt familjefilm för de som har unga tonåringar i huset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *