Slumpens hjälte (Hero, 1992)


Misslyckat försök att göra en 90-talsversion av en satir i gammaldags Capra/Sturges-stuk. Dustin Hoffman spelar taskig lumpsamlare som ”råkar” rädda 54 människor från ett brinnande flygplan; poängen är att han är så osympatisk att ingen tror att han faktiskt gjort det, medan en luffare med Jesuskomplex (Andy Garcia) tar åt sig äran för bragden; Geena Davis är på hugget i rollen som muntert blodtörstig journalist, men tyvärr blir ingenting av den här filmen, som hamrar så hårt på sina cyniska trummor att det inte går att köpa karaktärernas solskensvändningar mot slutet. Budskapet är liksom att vi alla är själviska och massmedia är ondska… men då och då kan vi vara schyssta mot varandra och… det spelar ändå ingen roll? Manuset är inte obegåvat, men utförandet är tondövt för dess subtiliteter. Regissören Stephen Frears är personen man får skylla på – han verkar vara en sådan teatral typ som tror att han kan överlåta filmen till fotografen och skådespelarna. Vision behövs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *