Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Porky’s (1982)


Det är lustigt hur det kan vara. Ett vanligt förekommande ”tänka sig” är kommentaren att sex är farligare än våld i amerikansk kultur. Men det är ju faktiskt fascinerande. Renodlade amerikanska sexkomedier som Porky’s, alltså principiell gladporr utan någon vidare sensmoral eller storypitch, går ju i princip inte att titta på om man är en gemen svensk, RFSU-skadad samlevnadsmaskot. Porky’s, i princip en av tusen variationer av Sista natten med gänget, har bara en enda attraktion att bjuda sin publik och det är sex; ska någon få till det eller inte, hur ska det gå till och vad för sexkapader händer på vägen. Sex kan absolut vara ett bra drivmedel för en film men i sig är inte sex speciellt spännande. Porky’s blir därför en alienerande upplevelse – jag tänker mig att en amerikan som ser på Kalle Anka på julafton upplever något liknande. Ett glatt tecken på att vi kanske inte är så amerikaniserade som man kanske tror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *