Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Patlabor: The Movie (1989)


Man kan bli förlåten om man tycker det är skrämmande att gå in i en anime-serie var som helst – Mamuro Oshiis Patlabor är baserad på en OVA på sju avsnitt – men alla som gör det tunga arbetet (försöker förstå något) kommer att upptäcka att filmen (i rena berättelsetermer) inte är mycket mer än en otroligt intensifierad version av ”Robot Wars”; någon speciell insatsstyrka eller annan undersöker snedvriden AI och hamnar i slutändan i robotstrider – en otroligt enkel premiss, med tanke på att man kan svära att det verkligen handlar om mer än så; den har intrikat världsbyggande, sublim animation, typiska anime-karaktärer (dvs. figurer som utan förvarning HAR NÅGOT NERVÖST SAMMANBROTT  innan de smiiiiiiilar med svettspjut som flyger från deras röda pannor), en enorm mängder av omständigheter och techno-exposition som flyger runt i en verbal orkan – du måste själv vara en robot för att helt förstå allt som händer och ofta verkar dialogen komma från karaktärer som läser högt från bruksanvisningar för att försöka få ihop handlingen. Men allt som allt, trots temat, några bibelreferenser och vad jag förstår är en mer allvarlig ton (än i serien) så är vi ganska långt ifrån den Oshii som gjorde Ghost in the Shell; självklart är jag mest en turist i animeland så poängen kan flyga som en missil ovanför mitt huvud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *