Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Insomnia (2002)

Detta var ursprungligen ett projekt av Jonathan Demme som skulle ha Harrison Ford i huvudrollen. Den senare valde troligen mellan denna och K-19: The Widowmaker och Demme slutade med att göra en annan mysteriefilm (The Truth About Charlie) och min gissning är (med tanke på att filmen listar ett halvdussin exekutivproducenter) att någon gav den ”nya ungen” en chans. Det vill säga Christopher Nolan, som bara gjort två filmer och bara en (Memento) som någon faktiskt sett.

Så. Ett halvt övergivet projekt som getts till en nykomling som stilövning låter inte så jättespännande. Dessutom var det en nyinspelning på en norsk film från 1997. Och nej, Insomnia är inte heller speciellt minnesvärd. Den använder sig av samma atmosfär som fanns i den överlägsna förlagan, och Nolan förhåller sig överdrivet försiktigt med sina skådespelare, som om han hoppas de kan föra samman filmen genom den rena styrkan i deras visserligen engagerade framträdanden (Al Pacino spelar trött polis som vådaskjuter en kollega medan de är på ett sketet uppdrag i en nordlig by – han blir sedan utpressad av mördaren de letar efter, spelad av Robin Williams, eftersom han är det enda vittnet). Tyvärr är det ganska slitna temat (fallen polis, möjligheterna till försoning, osv.) för brett gestaltat och insatserna ljumma; det finns en överväldigande känsla av meningslöshet i Pacinos vagt noir-inspirerade luggslitenhet, som om hela intrigen är futil och att dess utkomst inte gör så stor skillnad i slutändan ändå.

Det betyder inte att filmen är dålig. Bara inte så intressant som det borde vara. Kanske Demme, med fotografen Tak Fujimoto, kunde ha gjort något vassare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *