Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

S is for Stanley (2015)

Jag såg att den här amatörmässiga dokumentären låg och skvalpade på Netflix – ett dåligt tecken – men nyfikenheten hade ihjäl katten. Den handlar om Emilio D’Alessandro, en italiensk rallyförare som blev Stanley Kubricks chaufför och sedan hans allt-i-allo. Boken om honom heter ”Stanley Kubrick and Me” och är helt oumbärlig för Kubrickfans – raddan saker som lille Emilio behövde göra för att tillfredsställa Kubrick är häpnadsväckande, hur karln tog över hans liv är ohyggligt och de insikter han själv fick om Kubricks personlighet är ovärderliga. Jag gick igenom ett par lärdomar om Kubrick som helt kristalliseras i den väldigt trovärdiga berättelsen när det begav sig.

Nu vet jag att det kanske kliar i fingrarna att ta sig an filmen istället för boken, men S is for Stanley är ingen regelrätt filmatisering av boken utan en fristående produkt – en häpnadsväckande amatörmässigt sådan, ska sägas. Det hela känns som ett halvbegåvat gymnasieprojekt där Emilio D’Alessandro verkar ha intervjuats om vädret – filmen saknar helt röd tråd och verkar fullständigt ogenomtänkt. Finns tyvärr inget mer att säga om den. Men är du ett Kubbefan så köp boken och läs den – jag menar nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *