Due partite (2009)

En Cristina Comencini skrev manus efter sin egen pjäs, tillsammans med regissören Enzo Monteleone, för att få till den här blygsamma men effektiva lilla filmen; se, även glättiga medianfilmer för en bred publik kan vara alldeles utmärkta! Due partite är, som titeln antyder, uppdelad i två delar. Den första utspelar sig på 60-talet och handlar om en grupp väninnor som samlas för att spela gin och diskutera sina relationer, medan en av dem är höggravid. Andra delen skildrar kvinnornas döttrar, som runt 40 år senare dividerar om relationer i ett vardagsrum efter en begravning. Här och var spökar den melodramatiska dialog som förstör så många europeiska filmer, där skådespelare med alltför proffsig behärskning balanserar krokodiltårar medan de darrar ur sig teatrala metaforer som ingen människa någonsin skulle få för sig att yttra i verkligheten… men det är inte så att det skadar denna ändå otippat behjärtansvärda film. Dels hittar den ett effektivt sätt att undersöka hur kvinnorollen utvecklats och inte utvecklats under årtiondena, dels ros den i hamn av riktigt solida skådespelare. När de inte apar sig, vill säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *