Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Coffy (1973)

”Coffy is a liberated woman!” säger de skurkaktiga männen i den här filmen, som om de skrattar på Pam Griers bekostnad; hon är trots allt den feministiska ledstjärnan i en tuttfixerad exploitationfilm som (med sitt oresonliga hat mot överplagg) är lika mycket porrfilm som vigilantaction. Likväl blev Coffy den största hiten för Grier, och är idag kanske en av de fem-sex mest berömda blaxploitationfilmerna. Trots sin ”feministiska” approach, och trots sitt skenbara hat mot droger, element som var relativt nyskapande i jämförelse med de drogförhärligande machorullar den konkurrerade med, så kan man inte säga att storyn om sjuksköterska som hämnas på knarklangare efter att hennes åttaåriga lillasyster fallit offer för heroin är speciellt nyskapande. I popkulturens mystiska värld är den däremot en legendarisk och kultig… nånting-nånting. Fråga Tarantino.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *