Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Jägarpatrullen (Ski Patrol, 1940)


Jag är en stor fjärdedels finsk (eller, enligt Putin, helt rysk) så nog är jag nyfiken på hur Hollywood anno 1940 tog sig an finska vinterkriget (första och hittills enda gången de gjort det, kan tilläggas). Innan Pearl Harbor sysslade ju Hollywood med en del appropriering av andra världskriget – var det inte Finland så var det Norge eller Ukraina för den delen; hursomhelst såg allt ut som Österrike, och det gör det i Ski Patrol också. När kriget kommer så försvarar ”finnarna” ett högt berg (!) och… ja, sammantaget är den historiska korrektheten minus noll. Det har att göra med att filmen är en indirekt nyinspelning av tysk film (Berg in Flammen) från 1931… great. Dessutom är huvudrollen (Philip Dorn) en stentråkig holländare med en nuna som får Arnold att framstå som Jim Carrey. Alla scener som har fart och fläkt är dock väldigt välgjorda för sin tid och eftersom USA inte var inblandade i kriget så innehåller den en hel del pacifistiska inslag, och dialoger för och mot krig som sorgligt nog (med tanke hur banala de är) sammanfattar hur vi pratar om krig också 82 år senare. I alla lägen sinkas filmen av mänskliga inslag träiga som timmer (filmens enda eventuellt finska inslag).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *