Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Söndag 13/3 2022


Den som köper krigets propaganda idag sitter fast med den i oöverskådlig tid. Det går inte att kriga sig ut ur kriget. Ryssland kommer inte att försvinna. Förmodligen kommer inte Putin heller försvinna. Att acceptera krig, att ens överväga den fasansfulla tanken att stänga flygrum, är att acceptera att Ukraina utplånas och många av oss andra också. Detta är inte ett resonemang som ”gynnar” Putin eller Biden eller Zelenskyj, det är att inse det enda faktum som är garanterat: Mer krig ger mer förintelse. Tycker man verkligen att dialogens tid är förbi så är vi alla förlorade.


Ekman:

Förklara för mig – hur ser ”vi” ut? Hur mycket tror ”vi” på Gud?

Och om det vore USA som bombat Ukraina, hade ukrainarna då också sett ut som vi?

Eller är denna selektiva solidaritet en kombination av att offren har rätt färg och att anfallaren är rätt fiende? Dubbel jackpot, och nu tappar både medier och politiker huvudet.

Schyman:

Inför militarismens våldsspråk och det militärindustriella komplexets kompakta påtryckningar behövs visionen om en värld utan vapen mer än någonsin. Historiskt vet vi att förhandlingslösningar är den enda utvägen. Men i stället ser vi nu hur våldets mekanismer igen förgiftar våra samhällen. I de nära relationerna, i samhällets alltmer beväpnade kriminalitet och just nu i en upprustning som slår rekord och som dessutom står i vägen för de insatser som krävs för att vi ska kunna ta oss an det globala hotet – klimatkrisen.

Alla nivåerna hänger ihop. Det handlar om makt och kontroll, exploatering och förtryck, iscensatt genom hot om våld och utlöst våld. Trots att vi vet att det varken går att slå sig fram till kärlek eller att kriga sig fram till fred.

Wiman:

Det är de som trivialiserar kärnvapnens existens som är naiva. Det är lika blåögt att tro att kärnvapen kan existera för all framtid utan att användas som att tro att hotet om att använda dem aldrig kommer att sättas i verket.

Chomsky:

Zelenskijs vädjan är förståelig. Besvarar man den så skulle det med största sannolikhet leda till att Ukraina och många andra platser utplånas. Att det ens diskuteras i USA är oerhört. Blotta tanken är galenskap. Ett flygförbud skulle innebära att amerikanska plan inte bara skulle skjuta ner ryska plan, utan de skulle också tvingas bomba ryska grundinstallationer som tjänar luftvärnsförsvar åt ryska trupper, och det med vad för ’collateral damage’ som det än leder till. Är det verkligen svårt att förstå vad som händer efter det?

 


[visual-link-preview encoded=”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”]

There is no contradiction between standing with the people of Ukraine and against Russia’s heinous invasion and being honest about the hypocrisy, war crimes and militarism of the US and NATO.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *