Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Själar till salu (1923)

Fantastiskt underhållande metafilm med en knasig, oförutsägbar story om en lantisjänta som gifter sig med sol- och vårande mördare och flyr till Hollywood och blir stjärna på vita duken… och det hela är en förtäckt branschkommentar om skvallerjournalistikens förödande kraft! Filmen driver lättsamt med sina egna troper, samtidigt som den visar en nästan dokumentär inblick i hur filmer förstods och gjordes på den här tiden; mängder av stjärnor vimlar förbi, däribland Charlie Chaplin och Erich von Stroheim (som vi får se spela in En kvinna i Paris och Den giriga!) och filmens historiska värde blir inte mindre fascinerande av referenser till olyckor på inspelningar, storbränder och andra fasor som drabbade Hollywood på den här tiden. Ett absolut måste för filmhistoriskt intresserade men också rätt tidlös underhållning; berättad i högt tempo, med en intrig full av överraskningar och ett riktigt orkanslut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *