Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

The Inglorious Bastards (1978)

Typisk italiensk ripoff på 12 fördömda män, kalla det ”Dime a Dirty Dozen”, med en dement intrig om ett gäng amerikanska krigsfångar som bryter sig loss och ramlar in i ett uppdrag om att inta ett fort eller spränga en bro eller stoppa ett tåg; det går lika bra vilket som. En parad av action, energiskt fotat och emellanåt livligt gestaltat, men man har egentligen ingen aning om vad man tittar på. En skrattretande symbolisk höjdpunkt är stunden då de amerikanska soldaterna har ihjäl varandra eftersom de klätt ut sig till nazister. Kopplingen till Tarantinos film med (nästan) samma namn är kryptisk. Totalförbjuden i Sverige, trots charmige Bosse Svensson i huvudrollen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *