Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

C.R.A.Z.Y. (2005)

Förlåt, Kanada! Såklart kan du vara fin också. C.R.A.Z.Y. är en väldigt fin film. Den utspelar sig mellan åren 1960 och 1980 och är en sådan där familjekrönika som vi så sällan ser nuförtiden. Huvudpersonen Zach föds på juldagen – hans mamma är övertygad om att han har magiska krafter, hans pappa ser honom som trummis. Han har ett gäng bröder också, som ser honom som en till rival; särskilt äldste brodern växer upp till att bli drogande bad boy. Zach själv upptäcker väldigt snart att han dras till killar. Kärleken till den alldaglige pappan gör att han döljer det så gott det går. Medan åren går.

Till skillnad från vad man skulle kunna tro är detta ingen socialrealistisk eländesfilm eller ett glorifierat martyrskap – tvärtom är det förbluffande hur alldaglig och universell filmen är; förmodligen finns det inte någon som inte kan känna igen sig i åtminstone något här. Så pass genomlevt och mångfasetterat är manuset, så pass bra är skådespelarna; regin tillkännager de ögonblick då livet kan vara magiskt (via David Bowie och The Cure, inte minst) men ramlar inte över till huvudlös eskapism. Tvärtom finns det stunder av komplexa gråskalor mitt i färgerna; det svåra i att vilja göra gott trots brister. Både andras och egna. Bra film! Hade den varit en TV-serie på Netflix hade alla älskat den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *