Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Things Heard & Seen (2021)

Det här är en såsig klump till film, som inte har övertygelse nog att skildra någon form av handling. Första akten pågår i 100 minuter, sedan följer 20 minuter av oförtjänt final. Det är en film som prokrastinerar sig framåt och som aldrig kommer ut ur första aktens trygga lilla ruta. Det är presentation, presentation, presentation, och inom kort börjar konventionerna för en typ av film bråka med de som gäller för en annan.

Det enklaste sättet att beskriva filmen är att kalla det för en av dussinet uppföljare till Huset som gud glömde som tanklöst förvandlats till utdragen melodram. Men även de värsta av de videouppföljarna var tillräckligt professionella för att hålla sig till en uppsättning polkarutor. Om det fanns en ond make, till exempel, så var han högst naturligt antagonisten. Hur man ramar in det är sedan en fråga om vilken spelbok man följer. Jack Torrence kanske kan kallas för en tragisk hjälte. Patrick Bateman däremot; nej. I Things Heard & Seen visar det sig att den osympatiske maken (James Norton) inte bara är ett svin utan en fullständig psykopat. Gradvis avslöjas han mer och mer och den här utvecklingen, där han snabbt fortsätter att sjunka i våra ögon, är filmens enda verkliga prestation.

Men eftersom han redan är ett rötägg till att börja med, behöver han inte bli besatt av någon ond ande eller annan (i själva verket kommer det tillägget bara i vägen för karaktären som han skildras, varför filmen oundvikligen börjar misstro sina egna val mot den sista akten). I sina sista ögonblick av symbolisk ruin låter filmen antagonisten bli upphöjd; han slutar i flammor av poetisk rättvisa. Det enda han rimligen bör få, som filmen är gjord, är ödets ironi. Samtidigt reduceras hans fru till en plot point, bara ännu en död kvinna i en skräckfilm. Filmen radar upp sig intill andra spökfilmer där kvinnan blir en hämnande martyr i efterlivet; i praktiken är det bara dumt misogynt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *